Wintersport in TsjechiŽ.
(20 dec tot en met 25 dec. 2003)

Je schijnt in ieder geval ťťn keer in je leven op wintersport te zijn geweest. Voor veel mensen was dan ook dit de eerste ervaring en nog wel in TsjechiŽ.

Volledig geÔnformeerd door ervaren TsjechiŽgangers over route, geld, prijzen, rekoefeningen, krachttrainingen en drankgebruik, gingen we op weg. Vrijdags reed de grote groep. De planning was overnachten bij Dresden, wat uiteindelijk lukte in Bannewitz, een klein plaatsje ten zuiden van Dresden.
Na een kort oponthoud, de volgende dag, bij een Mercedes garage, waar de bio-diesel vervangen moest worden door normale, gingen we via Praag, volgens Tjechisch gebruik, naar het Reuzengebergte. Het was niet de kortste route, maar moest wel de snelste route zijn. (Aanbevolen route: zie terugweg).
Eťn keer in het Reuzengebergte begon de sneeuw al.  Bij het informeren naar de plaats van onze Carmen, vlogen de sneeuwballen al om je oren en de auto's in.

Na lang zoeken door de kort daarvoor ingestelde informatiewerkgroep, Joke en Eline, kwamen we eindelijk bij Carmen. Een groot en geschikt huis voor groepen tot 22 mensen. Kost wel wat, maar dan heb je ook wat. De kosten namen nog toe door de toeristenbelasting  (Ä 5,50 pp en per week) en de parkeerplaatskosten (Ä 14,90 per auto per week). Helaas waren de beloofde privť skilift en de lift op 500 meter niet in gebruik. De laatste was pas na de 26-e in gebruik. (Het seizoen schijnt pas op de 26-e te beginnen).

Het huis was volgens Tsjechisch  gebruik, helemaal van hout.
De temperatuur steeg vaak naar saunahoogte en was dus uiterst aangenaam. De pas vernieuwde c.v. werd gestookt op hout en werd volledig verzorgd door opa en oma, die voor dag en dauw de houtblokken de kachel in duwden.
Er waren gescheiden douches en w.c.-s.
De schoenen moesten uit en de slofjes aan bij de voordeur.

Het leven is er verder goedkoop.
Uit eten is net zo duur als de supermarkt in. (Goed vuurwerk ook te koop daar).

Kerst diner.

De kerst werd in Carmen gevierd met een overheerlijke kaasfondue en kado's van de kerstman.

 

De eerste dagen moesten ski's en snowboards gehuurd worden. Als je blijkbaar Oostenrijkse prijzen gewend bent, zijn deze prijzen een verademing. Ä 7 per dag voor ski's of snowboard, inclusief schoenen.

De volgende dagen stonden in het teken van het opdelen van de groepen. De snelle groep (voor dag en dauw op de piste), de boodschappengroep (enthousiaste supporters van de sporters) en de langzame sportgroep.
Er werd geskied bij Pec Pod Snezkow. Prachtig skigebied. Wel 25 kilometer van onze Carmen. Maar dat hadden we er elke dag weer voor over.
De beginners werden gedropt op het oefenweitje. Onder vakkundige leiding (dank aan Eline en Bert) werd de beginners het skiŽn, voor zover mogelijk, bijgebracht, zodat ze na de derde dag op de blauwe en later zelfs de rode piste mochten. De snowboardgroep (Paul, Bette, O-tje, Daan, Wouter, Willemijn, Liona, later Sjors en Victor) was de hele dag met bloedstollende afdalingen bezig. Off piste, zwarte pistes, bomen, rivieren, ravijnen, muren, het maakte allemaal niets uit. Als een raket gingen ze naar beneden.
De skiŽrs deden het wat rustiger aan qua opbouw, eerst blauw, later rood. (Eline, Bert en Niek op hun sloffen, Sofie, Jan en Paul met vallen en opstaan en blauwe plekken). 
 

De terugreis.

Terugreis is in ťťn keer te doen. ongeveer 900 kilometer, afhankelijk van de uitgestippelde route.
De durfals reden door de bergen, door de sneeuw, langs de kortste weg.
De saferijders gingen over Trutnov, Turnov en Liberec, bij Svor de grens over via Bautzen langs Dresden naar het noorden. Prima route. Veel beter dan de heenweg.

Tips:
tip 1: doe winterbanden onder auto, neem sneeuwkettingen mee
tip 2: koop veel vuurwerk in TsjechiŽ, slof strijkers voor Ä 0,60
tip 3: spreek Engels, Duits is wel de voertaal, maar toch vinden ze dat maar niks
tip 4: geld uit de muur kost Ä 2,25 per transactie, dus liever grotere bedragen
tip 5: creditcards werken bij benzinestations en supermarkten, rest is altijd contant
tip 6: wildplassen is ook strafbaar in TsjechiŽ (vraag Peter): Ä 15
tip 7: Id kaart is niet voldoende om TsjechiŽ in te komen: paspoort noodzakelijk
tip 8: tank geen biodiesel ipv gewone

 

Klik op de foto's voor vergroting.

Paul al geen beginner meer. Sneeuwkannonen voor de tweede rode piste. Uitzicht op de pistes en de verzamelrotonde.
Joke. Geen woorden. De nichtjes. Rodenbergs. Moderne ski-uitrusting en Wouter Rodenberg. Willemijn op zoek naar verloofde.
Sofie met hot-dog. Sofie met iets minder hot-dog.